Križevci :: Crkva Sv. Križa – Konkatedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije

O crkvi Sv. Križa postoje brojne predaje, a jedna od njih govori da su još u 6.st. Hrvati, tek doseljeni na ovo područje, upravo na ovom mjestu, trpeći ogromnu žeđ, nad bunarom koji ih je okrijepio, doživjeli viziju križa i kada su primili vjeru, nastala je crkva koju su zatim nazvali crkva Sv. Križa. Upravo je ova crkva svjedok najznačajnijih povijesnih previranja ovoga grada i njegove okolice i zato se, od svih znamenitih objekata u gradu, najviše usadila u pamćenje njegovih stanovnika. Crkva Sv. Križa, ne samo da je najstariji sačuvani objekt u gradu, nego je i jedna od najstarijih crkava kontinentalne Hrvatske.

U pisanim izvorima spominje se već 1232. godine. Ovu crkvu, obilježenu povijesnom slojevitošću, karakteriziraju i neke urbanističke posebnosti. Naime, crkva je bila podignuta izvan zidina Donjeg grada, a unutar zasebne utvrde.

Unutrašnjost crkve čuva također jedan vrlo vrijedan spomenik. To je kasnobarokni mramorni oltar  Sv. Križa iz 1756. godine, rad Francesca Robbe. Oltar je bio isklesan za potrebe zagrebačke Katedrale, gdje se i nalazio sve do njene obnove koncem 19. stoljeća. Prema mišljenju stručnjaka, oltar predstavlja jedno od najljepših kiparskih ostvarenja kasnog baroka ovih prostora pa ne čudi da je posebna atrakcija za sve turiste i goste koji posjete naš grad. Svakako treba spomenuti i veliku sliku Otona Ivekovića na luku svetišta s prikazom “krvavog sabora”. Naslikao ju je 1914. godine. Zbog svoje širine, koja je preko osam metara, predstavlja jedno od njegovih najvećih djela.

Adresa: Trga bana Lackovića, Križevci
Tel: +385 48 711 711